Wimpex Dębica - płatki ziemniaczane. Oferujemy szeroki wybór płatków ziemniaczanych.
Wimpex Dębica - płatki ziemniaczane. Oferujemy szeroki wybór płatków ziemniaczanych. Wimpex Dębica - płatki ziemniaczane. Oferujemy szeroki wybór płatków ziemniaczanych. Wimpex Dębica - płatki ziemniaczane. Oferujemy szeroki wybór płatków ziemniaczanych.
 
Płatki ziemniaczane są produktem znanym i stosowanym od wielu lat w różnych gałęziach przetwórstwa, jako dodatek uszlachetniający, niezbędny w wielu produkowanych asortymentach przetworzonej żywności.
Od bardzo dawna stosowano dodatek ziemniaków jako szczególny, naturalny "ulepszacz" pieczywa powodujący znaczne wydłużenie okresu jego świeżości.
Wykorzystując - jako łatwiejsze w użyciu - produkty przetwórstwa ziemniaczanego można stosować skrobię ziemniaczaną, grys oraz
płatki ziemniaczane.

Z tych trzech produktów zdecydowanie najkorzystniejsze jest stosowanie płatków ziemniaczanych bowiem:
- produkowane są z ugotowanych ziemniaków i nie ma obawy występowania nawet śladów obcego smaku
- gotowanie w procesie technologicznym gwarantuje najwyższą "czystość" mikrobiologiczną
- odbudowa struktury ugotowanego ziemniaka wymaga dodania pięciokrotnego dodatku wody w stosunku do ilości płatków (1 kg płatków + 5 kg wody)
Szczególnie ta ostatnia właściwość - stopień rekonstytucji 1 do 6 - daje zdecydowaną przewagę nad innymi produktami, których wskaźnik jest zdecydowanie niższy, a w przypadku skrobi ziemniaczanej wynosi zaledwie 1 do 2.
Dlatego stosowanie płatków ziemniaczanych zdecydowanie podwyższa wydajność pieczywa (przypiek) - dodatek 3% płatków ziemniaczanych w stosunku do mąki daje w efekcie ponad 7% wzrostu wydajności,
a także skraca czas fermentacji o 20 - 30 %.
Tak uzyskane pieczywo jest bardziej pulchne i dłużej świeże.


Również i dzisiaj coraz więcej zakładów piekarniczych interesuje się stosowaniem płatków ziemniaczanych, aby poza wymiernym zmniejszeniem kosztów produkcji, uzyskać lepszy smak i przedłużyć świeżość a szczególnie gdy chcą nadać pieczywu ponownie jego tradycyjne lub regionalne walory.
Dodatek płatków ziemniaczanych można stosować do wypieków wykonywanych według aktualnych Państwa receptur uwzględniających użycie również różnego rodzaju polepszaczy
Firma jest w posiadaniu wielu gotowych receptur na zastosowanie płatków ziemniaczanych w piekarnictwie, które chętnie udostępnimy odbiorcom płatków ziemniaczanych.
Poniżej podajemy jedną z nich.

W zakładach produkujących dania gotowe
jak również w gastronomii i placówkach zbiorowego żywienia, oprócz możliwości przygotowania puree, płatki ziemniaczane mogą być wykorzystywane zarówno do przygotowania wielu gotowych potraw jak: kotlety ziemniaczane, kluski, pyzy, kopytka itp. jak również jako dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, nadzień ,wyrobów z mielonego mięsa, sosów, zup itp.- w tym przypadku spełniają rolę naturalnego wypełniacza i zagęstnika znacznie zwiększając wydajność produktu końcowego.